Nederlandse export weer gestegen na periode van krimp 

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) exporteerden Nederlandse bedrijven de afgelopen maanden meer goederen dan in hetzelfde jaar hiervoor. Het betreft een stijging van 0.6% en dat is goed nieuws, want eerst was er juist sprake van krimp. Vooral de export van apparaten en transportmiddelen nam toe. Wel werden er minder voedingsmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

Ook Rob Olbertz, operationeel directeur binnen DL, ziet dit als een goed eerste signaal: “Een bekend Nederlands gezegde is ‘één zwaluw maakt nog geen zomer’. Toch ziet de 0.6% groei er veelbelovend uit en is het een trendbreuk na maanden van daling”. 

Wel daalde de totale import van goederen in augustus met 6,2 procent op jaarbasis, na een stijging met 2,2 procent in juli. Verder merkt het CBS op dat de omstandigheden voor de export in oktober iets minder ongunstig zijn dan in augustus. Dat komt vooral doordat de ontwikkeling van de reële wisselkoersen, ofwel de valutakoersen gecorrigeerd voor de stijging van het prijspeil van de exportgoederen, minder ongunstig was. 

Benieuwd naar wat DL voor u kan betekenen? Neem dan vandaag  nog contact op. 

Deel dit artikel

Meer te lezen