"We zijn een logistieke alleskunner"

DL Vlaardingen kenmerkt zich door een lange geschiedenis in transport naar Rusland en gevaarlijke stoffen. In de jaren 90 maakte de ritten naar Rusland een belangrijk deel uit van de dienstverlening van dit bedrijf, toen nog onder de naam Nesotra. Paul McCartney was ooit een gewaardeerde klant van dit Vlaardingse transportbedrijf. Vijf trailers met kostbare apparatuur en twee zo mogelijk nog duurdere videowagens werden voor McCartney op zijn wereldtournee van Nederland zo veilig mogelijk overgebracht naar Moskou. Sinds de overname door DL heeft Vlaardingen meer logistieke noten op haar zang en is Rusland een van de vele specialisaties.

Opslag gevaarlijke stoffen

In Vlaardingen is nog steeds veel aandacht voor de opslag van gevaarlijke stoffen. Vroeger waren er vrij weinig regels en restricties en werd maar een een aantal stoffen door de overheid als gevaarlijk bestempeld. De opslag hoefde daarom niet aan zoveel eisen te voldoen. De huidige situatie is anders. “Heel anders”, vertelt Marcel de Boef, vestigingsmanager van DL Vlaardingen. “Je moet tegenwoordig voldoen aan dikke ordners boordevol regelgeving. Zo mag alleen gecertificeerd personeel een pallet met gevaarlijke stoffen naar binnen brengen en in de ADR-ruimte komen”. De regels hebben ook met name betrekking op wat je moet doen als er iets misgaat. “Je moet dan heel goed weten wat je wel en niet mag en moet doen. Wie schakel je in? Zorg je ervoor dat de loods gelijk wordt afgesloten? Ga je het zelf opruimen? Met of zonder beschermende kleding? Is de brandweer geïnformeerd? Is de persoon in kwestie in aanraking geweest met de stof? Dit zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden en in een split second over moet beslissen."

In Vlaardingen zijn er nog geen incidenten geweest, maar om scherp te blijven, vinden er doorlopend testen en oefeningen plaats. Sommige met een tweewekelijkse frequentie. Grote oefeningen met brandweer en politie staan enkele keren per jaar op de agenda. Aan de hand van voorbedachte scenario's worden dan bedrijfsbreed alle vereiste veiligheidsprotocollen doorlopen. “Soms waarschuwen we het personeel niet, maar doen we het onverwacht. Belangrijkste doelstelling is om te oefenen, zodat als er echt iets gebeurt een ieder weet wat hij of zij moet doen. Wat opvalt, is dat we tot nu toe goed door die oefeningen heenkomen. Omdat we personeel hebben dat hier veelal al lange tijd werkt, weet een ieder heel goed welke stappen gezet moeten worden."

Geheel meer dan de som der delen

Marcel (49 jaar) werkt nu ruim een jaar als bedrijfsleider bij DL. Daarvoor is hij 15 jaar bij een andere logistieke dienstverlener in dienst geweest. Naast dat hij zijn energie geeft aan DL, sport hij wekelijks fanatiek en besteedt hij veel tijd aan hardlopen en zwemmen. Het is juist deze combinatie van logistieke ervaring en de grote drive om doelen te bereiken die maakt dat hij als een vis in het water voelt in zijn huidige functie.

De focus van Marcel is niet zozeer gericht op zijn eigen vestiging in Vlaardingen, maar op DL in het geheel. “Ik hou er niet van om alleen over DL Vlaardingen te spreken. Mijn bedrijf is meer dan enkel de vestiging in Vlaardingen. We zijn een groep en juist daarmee onderscheiden we ons van vele andere logistieke aanbieders. DL Vlaardingen kan in zijn eentje niet de hele logistieke markt bedienen, maar DL als geheel kan dat wel. Bleiswijk kan gekoeld opslaan waardoor we interessant zijn voor de AGF-sector, in Amsterdam zitten onze specialisten op het gebied van luchtvracht en Moerdijk is sterk in het verbulken van goederen. Met z’n allen zijn we één logistieke alleskunner en het is dan ook belangrijk om telkens opnieuw stappen te zetten die die eenheid nog meer bevorderen. Juist deze bredere manier van denken kan ons als logistieke provider nog veel sterker maken dan we nu al zijn."

Vraag direct een offerte aan.