Verwacht het onverwachte

Worden we niet allemaal graag verrast? Is dat niet de kers op de taart? Het lijkt er alleen op dat we in een maatschappij leven die steeds meer probeert om te voorkomen dat we verrast worden. Dat is jammer, want verrassingen maken het logistieke vak juist zo interessant!

Vorige week keek ik naar het nieuws en zag ik dat op de A28 getest wordt met vrachtwagens die aan elkaar gekoppeld worden, zodat de chauffeur geen gas meer hoeft te geven of te remmen. Automatisch wordt geanticipeerd op wat de voorste vrachtwagen doet. Dit is de voorloper van de zelfrijdende vrachtauto. In dit nieuwsitem werd vermeld dat de vrachtauto al in staat was zelf te rijden, maar dat het nog wel het even zou duren voordat het wettelijk toegestaan is dat hij echt de openbare weg op mag gaan. De computer gaat zorgen dat er verrassingen van je voorligger geabsorbeerd worden, is dat niet saai?

Mensen hebben intuïtie

Ook lees en hoor je steeds meer over robots die van alles kunnen. Er zijn al mensen die bang zijn dat we straks niet meer hoeven werken, omdat dit overgenomen wordt door robots. De rekenkracht van computers neemt grote stappen waardoor de mogelijkheden voor zelflerende robots toeneemt. De robot kan steeds meer, zeker als het gaat om repeterende werkzaamheden

Twee weken geleden zag ik in het programma Tegenlicht een interview met Ricardo Semler. Deze radicale ondernemer die nogal “uit de box” denkt, gaf in dit interview aan dat we alles het liefst zo voorspelbaar mogelijk maken. We delen alles het liefst in vakjes in volgens hem. Gelukkig is er ook hoop, tenminste dat haal ik dan uit wat hij als volgt zei: “Mensen hebben intuïtie, computers niet!” Volgens Ricardo gaat het nog enkele decennia duren voor computers onze intuïtie na kunnen bootsen. Gelukkig! 

Logistieke charme van het onverwachte

Onze medewerkers doen hun best om het werk voor de volgende dag zo goed mogelijk voor te bereiden. En toch brengt iedere dag onverwachte dingen met zich mee. In het woord logistiek zit het woord logisch. Boerenverstand is dan ook heel waardevol in de logistiek, maar alleen daarmee red je het niet. Er gebeuren regelmatig dingen die niet zijn te voorspellen. Een boot die vertraagt, terwijl hij normaliter altijd op tijd is. Een inklaring die rood valt, terwijl dat niet gebruikelijk is. Als we een lijst maken van dingen die we meemaken waardoor onze dag niet loopt zoals we hem voorbereiden, kunnen we daar een boek over schrijven. Het is de charme van ons vak (ja, het is een vak!) dat we niet altijd kunnen voorspellen hoe de dag loopt.

Liefde voor verrassingen

Ik weet dat we het, op het moment dat er iets onverwachts gebeurt, erg vervelend vinden dat het niet loopt zoals we zouden willen, maar diep van binnen is die verrassing eigenlijk wel de reden dat we in de logistiek zijn beland. We willen verrast worden, ieder dag weer. Ook al werken de omstandigheden niet mee, we willen die klus voor onze klant tot een goed einde brengen. We houden van verrassingen en daarom houden we van logistiek.

Meer informatie

Vraag direct een offerte aan.