Vanaf 14 september mogelijk nieuwe regels TIR-vervoer Rusland

28.08.2013 De Russische douane lijkt vanaf 14 september de regels voor het TIR-vervoer te gaan veranderen. Volgens Nieuwsblad Transport zal het echter met een sisser aflopen.

We lezen op Transport Online dat het hoofd van de Russische douane in juli maatregelen aankondigde die op 14 augustus 2013 in zouden gaan. Ze willen een extra nationale douanegarantie stellen, bovenop de dekking die het TIR-carnet al biedt. Deze extra garantie zou aan de grens gesteld moeten worden en al gauw ruim 1.000 dollar gaan kosten. Bovendien zou er slechts één Russische aanbieder zijn.

Uitstel is afstel?

De verandering is dus inmiddels een maand uitgesteld. Nieuwsblad Transport verwacht dat het uiteindelijk met een sisser zal aflopen, omdat in 1997 ook zoiets gebeurde. De Russische douane-autoriteiten wilden toen een aantal ladingtypen in TIR-verband alleen nog binnenlaten als de wegvervoerorganisatie in het land van herkomst voor de wegvervoerder garant zou staan bij ontduiking van de invoerrechten. Ook toen werk aan de winkel voor de IRU (de organisatie die opkomt voor de belangen van het internationale wegtransport) en uiteindelijk, na veel politiek duwen en trekken, een terugtrekkende beweging van Russische kant. Die kant zal het mogelijk ook nu weer uitgaan. Rusland heeft op douanegebied een lange geschiedenis van kleine pesterijtjes, die er zonder uitzondering op zijn gericht de eigen staatsinkomsten te verhogen. 

Natuurlijk houden we u op de hoogte.

Vraag direct een offerte aan.