Import Rusland: verse groenten en fruit gegroeid in 2013

15.04.2014 Rusland heeft vorig jaar meer verse groenten en fruit ingevoerd dan in 2012. De import, die in totaal 8,4 miljoen ton besloeg (ten opzichte van 8,0 miljoen ton in 2012), vertegenwoordigt een waarde van 6 miljard euro. Met name de Russische vraag naar appels, bananen en tomaten nam toe.

De Nederlandse export van groenten en fruit richting Rusland vertoont de laatste jaren een dalende lijn. In 2010 werd er nog 351.000 ton uitgevoerd. Vorig jaar was dat 255.000 ton, waarmee Nederland op de lijst van leveranciers is gedaald naar de negende plek.

Daar staat tegenover dat de handelsstroom naar Litouwen explosief blijft groeien. Vorig jaar had de export een omvang van 377.000 ton, waarvan het grootste deel werd doorgevoerd naar Rusland. 

Uien zijn volgens het Kwaliteits Controle Bureau (KCB) het belangrijkste product van Nederlandse bodem dat naar Rusland wordt uitgevoerd. De 34.000 ton van 2013 valt echter in het niet bij de 136.000 ton van 2010. Peren en tomaten zijn de twee andere exportproducten die in het oog springen. Verder gaan er ook veel paprika's, peren en ananas via Nederland en Litouwen naar Rusland. Opvallend is de gestage (forse) daling van de uitvoer van Hollandse appels en witte kool.

Appels en bananen blijven de belangrijkste importproducten van Rusland. De vraag naar tomaten en soft citrus steeg sterk, maar voor sinaasappels, peren, druiven, uien en peen was juist minder belangstelling.

Bananenproducent Ecuador blijft voor Rusland de belangrijkste leverancier van verse groenten en fruit. Turkije, de nummer twee, levert vooral tomaten en soft citrus. Polen, populair vanwege haar appels, is sterk in opkomst. Ook Israël, Zuid Afrika, Wit Rusland, Moldavië en Iran zagen hun export richting Rusland groeien. 

Transport naar Rusland

DL Logistics Group verzorgt op een veilige en snelle manier (dagelijks) transport naar Rusland (onder andere Moskou, St. Petersburg, Minsk, Novosibirsk en Kiev). Tevens bieden we minstens één keer per week een groupage-dienst aan naar deze bestemmingen. Neem met ons contact op om te weten wat we voor u kunnen betekenen.

Vraag direct een offerte aan.