Brrrrrrrr... Koud hè?

11.11.2012 Het wordt buiten weer kouder! Voor diverse producten die wij opslaan, levert dat geen problemen op. Maar voor sommige producten is een constante temperatuur een vereiste. Daarom hebben wij DL Coldstore en DL Fresh Logistics, twee vestigingen met in totaal 10.000 m2 geconditioneerde opslag, van -25 ºC tot + 15 ºC.

In het diepvriezen zit niet de grootste uitdaging. Zolang wij ervoor zorgen dat de producten in een omgeving van -20 ºC staan, gaat alles goed. De uitdaging zit hem in het koelen. Ooit zij iemand tegen mij: "Koelen is een vak!". En dat klopt helemaal. Het is een vak waar geen opleiding voor bestaat. Je kunt er alleen in de praktijk voor leren, soms door schade en schande. Inmiddels hebben wij zo’n 20 jaar les achter de rug en kunnen we ons zonder aarzeling een expert noemen.

1 Graad maakt het verschil

Koelen speelt zich af tussen de -2ºC en +15ºC. Een verschil van 1 graad kan al een enorm verschil maken en zou het product negatief kunnen beïnvloeden.  Daarom zijn onze cellen ook allemaal uitgerust met een automatisch alarmsysteem dat ons direct op de hoogte brengt als er een storing in de koelinstallatie is. We kunnen dan onmiddellijk vanaf iedere plek ingrijpen en ervoor zorgen dat de temperatuur constant blijft.

Belang van goede ventilatie

De temperatuur is een belangrijke waarde, maar er speelt meer. Er zijn producten die geventileerd moeten worden. Bij die product moeten we ervoor zorgen dat er een constante luchtstroom door en langs de pallets gaat.

Sommige fruitsoorten produceren ethyleen, dat is het gas dat zorgt voor de rijping van de vruchten. Dit gas willen we nu juist niet in onze opslag, want onze klanten willen juist langer het fruit kunnen bewaren. Bij deze producten moet dus het ethyleen-gas worden afgezogen zodat er minder rijping is.

Zorgvuldig producten naast elkaar zetten

Juist vanwege al die verschillende eigenschappen van producten kunnen we ook niet alles zomaar bij elkaar zetten. Het ene product kan het andere product negatief beïnvloeden. Zo zijn sommige producten kwetsbaarder voor ethyleen dan andere. U kunt zich misschien voorstellen wat er gebeurt als we een kwetsbaar product naast een product zouden zetten dat veel ethyleen produceert...

Honderden verschillende producten met ieder zijn eigen speciale behandeling in de opslag, dat maakt het complex, maar ook boeiend! Dat is ook de reden waarom wij 22 verschillende cellen hebben variërend in grote van 20 tot 800 pallets. Dit gecombineerd met onze zeer ervaren mensen maakt ons specialistisch én flexibel. En dát is waar het volgens mij in de logistiek om draait.

Vraag direct een offerte aan.