Wat doet een logistieke dienstverlener eigenlijk?

Logistieke dienstverlener

Door Pieter Laban, directielid DL

Wat doe je in het dagelijkse leven? Deze vraag wordt me regelmatig op feestjes of andere gelegenheden gesteld. Mijn antwoord is dan: ik zit in de directie van een logistiek bedrijf.

De vervolgvragen zijn verschillend, maar bijna altijd zoiets als: “En wat vervoeren jullie dan zoal?”. Of: “Oh, dus je zit in het transport?”. Of: “Hoeveel vrachtauto’s hebben jullie dan?”. Bijna altijd moet ik uitleggen dat transport slechts een onderdeeltje is van het werk van een logistieke dienstverlener. Blijkbaar is er veel onwetendheid over wat logistiek nu precies inhoudt.

Tijd dat ik eens een poging doe om eenvoudig op te schrijven wat een logistieke dienstverlener doet.

Wat is logistiek?

De definitie volgens Wikipedia is: Logistiek is de leer van het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van de goederenstroom vanaf de ontwikkeling en inkoop van een product, via productie en distributie naar de eindafnemer. Een hele mond vol…

Mijn eigen definitie van logistiek

Doordat er zoveel woorden gebruikt worden, is het misschien nog steeds niet heel duidelijk. Mijn eigen definitie is: Logistiek is de beste, snelste en goedkoopste weg van producten van productie naar de consument. Of: de beste, snelste en goedkoopste weg van goederen van A naar B.

Zo simpel is het eigenlijk! Ja, maar dan is het toch eigenlijk gewoon transport en zijn die vragen helemaal niet zo raar, toch? Nou, dat klopt niet helemaal. In de basis is het zo simpel, maar in de praktijk komt er  veel meer bij kijken.

Onderdelen logistiek

Onderdelen van de logistiek zijn luchtvracht, zeevracht, landtransport, opslag en overslag. Als deze transporten door of tussen andere landen plaatsvinden, moeten we rekening houden met de ambtelijke molen:

  • Invoerrechten
  • Uitvoerbeperkingen
  • Kwaliteitscontroles
  • Controle op gezondheid van het product bij b.v. vlees en groenten.

In principe zou één transport te maken kunnen krijgen met al deze onderdelen, maar dat komt niet vaak voor. Het is wel gebruikelijk dat binnen een transport sprake is van de meeste van deze administratieve ‘bijzaken’.

Nog een lastig woord: supply chain

Het traject van de grondstof, naar de productie en van de productie naar de eindgebruiker wordt met een mooi woord supply chain genoemd. De leveringsketen. Ook hier is uitgebreider over te schrijven, maar dat doe ik een volgende keer.

Deel dit artikel

Meer te lezen